Založ si blog

Slovanské múzeum Alexandra Sergejeviča Puškina

V renesančnom kaštieli v Brodzanoch na Slovensku bolo v roku 1979 zriadené Slovanské múzeum veľkého ruského básnika Alexandra Sergejeviča Puškina, hoci on sám nikdy Brodzany nenavštívil. Ale práve jeho meno láka do miestneho Slovanského múzea Alexandra Sergejeviča Puškina ročne 15 až 17 tisíc ľudí Renesančný kaštieľ pochádza zo 17. storočia. V 18. storočí bol zbarokizovaný a v 19. storočí ho romanticky upravili. Postupne sa stal centrom ruského umenia a kultúry na území Slovenska.. Matka niekdajšej majiteľky kaštieľa Natálie Oldenburgovej – Alexandra Gončarovová bola Puškinovou švagrinou, ktorého v múzeu pripomína niekoľko exponátov, vrátane posmrtnej masky. Puškinova manželka Natália po tragickej smrti svojho manžela spolu so svojimi štyrmi deťmi často navštevovala rodinu svojej sestry v brodzianskom kaštieli.  Natália Oldenburgová dala v Brodzanoch, v okrese Partizánske, postaviť chudobinec, nemocnicu a školu. Zomrela v roku 1937 a najstarší ľudia z obce si na ňu pamätajú. Ako 84- ročná sedela ešte deň pred smrťou na koni. Pochovaná je v rodinnej krypte v neďalekej Hôrke. A napokon, do Brodzianskeho kaštieľa sa pred krutým manželom uchýlila žena krásna ako obrázok rovnakého mena, Puškinova dcéra.

Expozícia Slovanského múzea A. S. Puškina má štyri hlavné časti: Slovensko-ruské literárne vzťahy, brodziansko-puškinovská tradícia, rodinné salóny Friesenhofovcov a Oldenburgovcov a osobitnú časť expozície, ktorá je venovaná životu a dielu Alexandra Sergejeviča Puškina. Priľahlý anglický park, ktorým preteká potok Geradza cez sústavu kaskád a jazierok, založili koncom 19. storočia. V parku je pomník Alexandra Sergejeviča Puškina , L. N. Tolstoja a ďalších literátov. Brodziansky park je chráneným areálom.

Hoci samotný básnik Slovensko nikdy nenavštívil, v kaštieli sa zachovalo veľa pamiatok – kníh, rukopisov, obrazov, osobných predmetov, fotografií a pod., ktoré tu zanechala rodina básnika. Puškinov duch teda žil a žije v expozícií, ktorú zriadila pôvodne Matica slovenská a dnes ju spravuje Slovenské národné literárne múzeum Martin.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2033x
Priemerná čítanosť článkov: 2033x

Autor blogu

Kategórie

Archív